Balamucul Vesel

de S.T. Burke

Împotriva legilor firii, Lupii se înfrățesc cu Mieii, Caprele și Verzele joacă torontoiul. Din peisaj nu lipsește Securitatea care, după nărav, dar și la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea ”nobilă” distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-și ia mai departe solda, dijma, tainul…

Undeva, într-o cetate  aflată de veacuri în calea răutăților, coajă de nucă săltată de valuri , se întâmplă lucruri ciudate și aparent fără sens: viața părea cenușie, mahmură, lipsită de minuni, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri.

Și atunci pe Conducătorul Revoltei Permanente, visându-se  veșnic imuabil, înconjurat de un stol gălăgios de consilieri și gardieni, îl trăsnește ideea că pentru a câștiga și mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil…

Împotriva legilor firii, Lupii se înfrățesc cu Mieii, Caprele și Verzele joacă torontoiul. Din peisaj nu lipsește Securitatea care, după nărav, dar și la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea ”nobilă” distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-și ia mai departe solda, dijma, tainul…

Valori eterne, precepte și noțiuni sacre metamorfozează, ca în arena circului diamantele din cutia iluzionistului, în  minciuni, amăgiri, deșertăciuni. Mizând pe arhetipuri proiectate in contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme și de a se lăsa păcăliți  – a câta oară?!- de potentații vremii. În această lunecare precipitată către dezastrul final, avem tot mai mult senzația că noi, spectatorii, suntem eroii acestei povești aparent ireale, că ne vrăjește tot mai mult dialogul peste timp cu autorul și cu personajele.…
Dar să-I ascultăm pe Autor, misteriosul S.T. Burke “Am văzut farsa cu ochii mei. Apoi m-am apucat s-o rescriu din memorie. Când reproduceam această hărmălaie de replici, nu mă gândeam că fac teatru. Și la ce bun, odată ce farsa fusese jucată? Voiam doar să mă despart elegant de niște divinități hazlii cu care mi-am populat, naiv și imprudent, o bună parte din viață”.

Premiera spectacolului  Balamucul vesel deschide suita evenimentelor consacrate Centenarului Unirii și se va juca în prima lună a lui 2018 pe scenele Teatrelor Naționale de la Chișinău, Iași și București.

Petru Hadârcă, regizorul spectacolului, Director General al TNME: „Noi suntem manipulați de-a lungul anilor, de-a lungul istoriei, de fiecare dată ni s-au spălat creierii, apoi am avut de suferit. De fiecare dată încercăm să tragem învățăminte și niciodată nu învățăm”.

Silvia Luca, actriță: „E și comedie, e și tragedie, e multă mișcare, dans, o lucrare foarte dinamică cu foarte multă informație. E realitate noastră, e și o farsă prin care am trecut cu toții”.

Ion Mocanu, actor: „Sunt unul din personajele acestei piese, pentru că am participat la toate evenimentele, nu dormeam nopțile, stăteam acolo în Piață, în orășelul libertății, iar acum, după niște ani, ne dăm seama că am fost manipulați, că cineva și-a făcut interesele”.

„Asemenea cărți nu-ți pică în mâini în fiecare zi. Am citit-o într-o noapte, dintr-o răsuflare. E o piesă-parabolă, cu multe planuri, simboluri, scene de grotesc, replici-cod și nume-cod. Nu poți scăpa de senzația că tot ce scrie S. T. Burke e adevărat. Ca si cum ar fi scris-o unul din interiorul balamucului, care, cunoscând foarte bine viața și activitatea „divinităților hazlii”, are toate motivele să le demaște, să le acuze și să le urce pe eșafod. Să vedem ce va zice „mulțimea” după ce piesa va fi jucată. Și sunt convins că va fi jucată, pentru că regizorii nefricoși – iar de aceștia, slavă Domnului, au mai rămas la noi! – se vor arunca asupra acestei piese…”
Constantin Tănase, “Timpul”, 5 octombrie 2007

Piesa a contribuit la includerea lui S.T. Burke în lista dramaturgilor români din amplul volum „Istoria literaturii române: dramaturgia” de Mircea Ghițulescu (Editura Tracus Arte, 2008).

Video prezentare:

Regie și scenografie: Petru Hadârcă
Costume: Victoria Moldovanu
Aranjament muzical: Serghei Racenco, Vadim Buinovschi
Coregrafie: Dumitru Tanmoșan

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

În arhivă
Durata spectacolului:
2h 15min / Pauză: Da
Sala:
În arhivă
Genul:
Dramă, Comedie, Tragicomedie

Distribuția:

Duhul lui Hamlet, prinţ al Danemarcei – Iurie Focșa

Duhul Regelui Claudius – Iurie Negoiță
Yorick, conducătorul Revoltei Permanente – Alexandru Pleșca
Steve, primul Gardian în slujba lui Yorick – Petru Oistric
Străjerul, al doilea gardian în slujba lui Yorick – Dan Melnic
Nicolaus, voievod – Anatol Durbală
Duhovnicul, ofițerul serviciilor de informații – Ion Mocanu
Leonard, un orfan – Ghenadie Gâlcă                                                                       
Carmen, o orfană – Draga- Dumitrița Drumi
Valdemar, –Valentin Zorilă
Ofelia, confidenta lui Valdemar  – Angela Ciobanu
Blea, clarvăzătoare – Ana Tkacenko
Suita lui Yorick:
Congruela – Silvia Luca                                                                           
Grapina – Ana Bunescu
Erectus –  Iurie Focşa                                                                                       
Armand –  Mihai Zubcu                                                                                                
Calduniaun poet emetic – Nicolae Suveică                                                   
Soprana, prezentatoare TV – Tinka Mardari                                          

Suita lui Nicolaus:
Agentul – Cornelia Maros-Suveică                                                          
Aghiotantul – Doriana Zubcu-Mărgineanu                                                                    
Stancioc – Mihaela Damian                                                                              
Consulea – Ana Tkacenko                                                       
Prostatoff – Nicu Suveică                         
Mâșchin – Iurie Negoiţă                                                                                  
Andronicus – Mihai Zubcu                                                           
Bătrâna – Dina Cocea                    
Soţul bătrânei – Nicolae Darie                                           
Figuri din ceară, orchestra – Racenco Serghei
                                                Racenco Natalia
Buinovschi Vadim
Buinovschi Daria
Ignatiev Lev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.