Skip to content
TNME
  • Program
  • Activități
    • Repertoriu Curent
    • Evenimente
    • Stiri
    • În montare
    • Arhivă spectacole
  • Trupa
    • Actori
    • Regizori
    • Colaboratori
    • Orchestra
  • Despre Noi
    • Cine suntem
    • Contact
    • Administrația
    • Regulamentul evenimentelor
    • Transparență decizională
    • Sălile teatrului
    • Posturi vacante
    • Istoricul TNME
  • Bilete
    • Bilete Online
    • Biletele mele
    • Termeni și condiții
Menu Close
  • Program
  • Activități
    • Repertoriu Curent
    • Evenimente
    • Stiri
    • În montare
    • Arhivă spectacole
  • Trupa
    • Actori
    • Regizori
    • Colaboratori
    • Orchestra
  • Despre Noi
    • Cine suntem
    • Contact
    • Administrația
    • Regulamentul evenimentelor
    • Transparență decizională
    • Sălile teatrului
    • Posturi vacante
    • Istoricul TNME
  • Bilete
    • Bilete Online
    • Biletele mele
    • Termeni și condiții

Duminică, 05 Feb - 18:00

Bilete

Hamlet în sos picant

după Aldo Nicolaj

Cel mai bun rol masculin – Petru HADÂRCĂ, rolul Froggy

Gala Premiilor UNITEM 2021

Cele mai bune costume teatrale – Tatiana POPESCU

Gala Premiilor UNITEM 2021

Nominalizare. Cel mai bun spectacol dramatic

Gala Premiilor UNITEM 2021

Nominalizare. Cea mai bună lucrare regizorală

Gala Premiilor UNITEM 2021

Nominalizare. Cel mai bun rol secundar masculin – Alexandru Pleșca

Gala Premiilor UNITEM 2021

Nominalizare. Cea mai bună scenografie

Gala Premiilor UNITEM 2021

Regie: Alexandru Cozub
Scenografie: Iurie Matei
Costume: Tatiana Popescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Data premierei:

30 Noiembrie 2020
Comedie / 
1h 55min 

/ Pauză: Nu

TNME, 
  • Sala Mare
Prezentare video

Parteneri:

Acțiunea are loc la Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucătăria regală unde masterchef-ul Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet.

Teatrul Național vă invită la cel mai condimentat spectacol al stagiunii!
Premiera “Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj desfășoară o panoplie de situații comice savuroase pe canavaua unei piese-reverie mustind umor (pe alocuri negru). Ați ghicit, acțiunea are loc la Castelul Elsinore, însă nu în sala tronului, ci în bucătăria regală unde master –șeful Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet. Pentru cunoscătorii textul original, trama re-elaborată și re-inventată cu mijloacele teatrului absurdului, e cel puțin curioasă și incitantă. În plus, voioasa montare diriguită cu mână fermă de Alexandru Cozub prilejuieşte spectatorilor reîntâlnirea cu actorii de prim rang ai scenelor din Moldova: Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Ghenadie Gâlcă, Margareta Pântea, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Alexandru Pleșca. Expresiv şi ghiduș, ansamblul artistic melanjează uluitor magia muzicii, cinismul duios, acrobaţiile sentimentale şi rostirea plină de farmec; ca într-o oglindă strâmbă, luminile rampei revelează nebănuite caracteristici ale eroilor shakespearieni, nimic nu este ceea ce pare; Hamlet, Gertrude, Claudius, Laert sunt împinși în plan secund sau chiar complementar, în avanscenă sfârâie bucatele și se pregătește ceva…
Bucătăria ajunge câmp de bătălie – ce-i drept , în sânge e doar friptura… restul e picanterie.Publicul e poftit să se prindă cu gust în această farsă surprinzătoare.

DISTRIBUȚIA

Froggy

Petru Hadârcă

Cathy

Angela Ciobanu

Inge

Diana Decuseară

Breck

Dan Melnic

Hamlet

Ghenadie Gâlcă

Regina

Margareta Pântea

Horațio

Iurie Focșa

Laert

Mihai Zubcu

Grunter, Elios

Alexandru Pleșca

Igor Babiac

CRONICI

Maria Pilchin
Maria Pilchin

Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, care a fost un catalizator și o locomotivă a celei de-a VI-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, duminică a mai venit în scenă cu o proprie reprezentație: „Hamlet în sos picant” de Aldo Nicolaj în regia lui Alexandru Cozub, scenografia lui Iurie Matei și costume de Tatiana Popescu. Piesa dramaturgului italian este o invitație de relectură și de revizitare a capodoperei shakesperiene. Aflăm istoria lui Hamlet privind pe furiș în sala de banchete din bucătăria palatului. O altă perspectivă care vine și dintr-o lume consumeristă, dintr-o estetică gastronomică pe care o trăim cu toții. În scenă se gătește, miroase chiar a bucate. Opulența, felurile preparate (mari, de papier-maché), duelul fast-food-urilor sugerează și aparențele calității pe care o trăim astăzi în bucătăriile noastre.

Froggy, bucătarul șef (Petru Hadârcă), un hot kitchen chef, preluat parcă din concursul „Iadul Bucătarilor”, este cel care, aflând despre relația din trecut a soției sale (bucătăreasa) cu Claudius, noul rege al Danemarcei, pune la cale o răzbunare. Îmbrăcat în armura regelui mort, i se înfățișează lui Hamlet care îl ia de năluca propriului tată. Asta schimbă povestea și felul în care ne raportăm noi la ea. Un fel de Qui pro quo în altă cheie. M-am gândit la Petru Hadârcă actorul, regizorul, autorul de emisiuni radio și TV, m-am gândit la experiența lui din cadrul mai multor teatre importante din Chișinău și București în care a activat, toate erau acolo în acel bucătar-șef. Și mă gândeam că fără toate acestea, inclusiv fără experiența lui managerială, poate am fi avut în scenă un bucătar șef mai stingher, mai neîndămânatic. Chiar și constituția lui fizică, vârsta, temperamentul armonizau cu rolul, ceea ce nu este de ignorat. Or, Petru Hadârcă e o prezență mai mult decât importantă a lumii teatrale românești, este un artist care are propriul stil inconfundabil. Apreciez în primul rând capacitatea lui de a aduce note tragice într-un rol de comedie și invers. Vocea, gesturile, mișcarea scenică performantă amintesc mereu de un bufon care știe că de fapt lucrurile stau altfel, el e nebunul lucid într-o lume alienată. Și această duplicitate, această calitate de transfigurare este foarte actuală astăzi în lumea nostră scindată și schizoidală. Petru Hadârcă este artistul eminent al timpului său, e proiecția acestuia și, totodată, proiectorul scenic al epocii sale.

Hamlet (Ghenadie Gâlcă) este tânărul plictisit și resentimentar care suntem noi toți acum (indiferent de vârstă). Hamlet suntem noi toți. Și mi se pare că Ghenadie Gâlcă, un actor de luat în seamă, l-a jucat excelent. Alexandru Pleșca în rolurile lui Grunter și a reginei Elios (travesti, teatru în teatru) mi-a confirmat intuițiile mai vechi, îl observasem în cadrul mai multor spectacole. Un actor de forță. Care încă își va produce rolurile sale mari, e un potențial vulcanic acolo. Vârsta îi va adăuga, nu îi va lua din energia potențială. Angela Ciobanu, Margareta Pântea, Dan Melnic, Diana Decuseară, Iurie Focșa și Mihai Zubcu m-au asigurat încă o dată de randamentul creator al naționalului nostru. Și acest spectacol este, cu siguranță, o carte de vizită a acestuia!

 

Maria Pilchin

RECOMANDĂRI

Joi, 02 Feb
18:00

Steaua fără nume

de Mihail Sebastian
Dramă, Comedie   
2h 40min 
/ Pauză: Da
TNME, 
  • Sala Mare
Vineri, 03 Feb
18:00

Dosarele Siberiei

de Petru Hadârcă
Dramă, Istorie   
2h 15 min 
/ Pauză: Nu
TNME, 
  • Sala Mare
Sâmbătă, 04 Feb
18:00

Cântec de leagăn…

de Dumitru Matcovschi
Dramă   
1h 45min 
/ Pauză: Da
TNME, 
  • Sala Mare
Duminică, 05 Feb
18:00

Hamlet în sos picant

după Aldo Nicolaj
Comedie   
1h 55min 
/ Pauză: Nu
TNME, 
  • Sala Mare

Despre Noi

TN "Mihai Eminescu"

Prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru inaugurată oficial la 6 octombrie 1921.
TNME

Contact

Casa de bilete: (022) 22-11-77
Program: 09:00 - 19:00. Luni zi liberă.

Adresa: Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare, 79

tel: (022) 22-64-27; fax: (022) 22-27-93

email: info@tnme.md

Teatrul Național Mihai Eminescu 2023