Marți, 10 Sep - 18:00
de Eugène Ionesco
TN IL Caragiale București
Dramă
1 h 40 min
/ Pauză: Nu
TNME,
- Sala Mare
Regie, Scenariu: Nelly Cozaru
Scenografie: Adrian Suruceanu
Video: Ion Usatâi
Data premierei:
/ Pauză: Nu
“Despre Maria Tănase s-au scris multe cărţi şi articole, s-au montat emisiuni radiofonice și televizate, s-au editat zeci şi zeci de discuri, au avut loc mii de evenimente: anul Maria Tănase, festivalul Maria Tănase… Se pare însă că nu de-ajuns, din moment ce şi astăzi, când am celebrat 103 ani de la naştere, numele ei mai stârneşte atâta emoție şi interes. Câţiva ani în urmă, în calitate de regizor am realizat un spectacol despre Edith Piaf. Spre bucuria noastră și a spectatorilor noștri, acel spectacol a avut un traseu foarte bogat: zeci de reprezentații la Chişinău și în provincie, participări la festivaluri (cele mai multe în România), un șir de premii ş.a. Şi totuşi, deseori se găseau spectatori, care se apropiau de noi, după ce spectacolul lua sfârşit și ne întrebau, de ce nu am realiza o montare despre fiica neamului nostru, divina Regină a cântecului românesc, Maria Tănase, zicând: “Doar avem şi noi, românii, Piaf a noastră!”, a mărturisit Nelly Cozaru, regizoarea spectacolului.
Așa este. Ambele cântăreţe au trăit în aceiaşi perioadă, au avut destine dramatice. Generozitatea fără margini, risipa fără reţinere, un suflet altruist fără măsură, lipsa de inhibiţii, urcuşurile şi coborâşurile ,și multe-multe altele – compun similitudinile celor două mari destine… Din acea clipă, am visat să realizez un spectacol dramatic care ar vorbi spectatorului nostru, mai ales generaţiilor tinere, despre Maria Tănase, devenită simbolul cântecului românesc. Împreună cu tânăra actriţă, Tinca Gorcenco, am încercat să compunem un recital despre viaţa artistică a celei care a fost şi rămâne veşnic o voce inconfundabilă, inegalabilă, unică – o surprinzătoare şi emoţionantă lecţie de ambiţie, curaj, speranţă și demnitate pe care ne-o serveşte Maria Tănase – „Maria cea fără de moarte”, neuitata şi celebra Pasăre Măiastră a neamului nostru.”
MARIA TĂNASE. AȘ MURI, MOARTEA NU-MI VINE
Un monospectacol muzical cu Tinka Mardari
de Nelly Cozaru jucat la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău
Regie, scenariu: Nelly Cozaru
Scenografie: Adrian Suruceanu
Video: Ion Usatâi
Un spectacol cumva cinematografic, dinamic ca un perpetuum mobile. Un monolog în care personajul se rostește, cântă, se povestește, se dă lumii și tace. Interstițiul tăcerii e colosal. E tăcerea marilor suferințe artistice, e incapacitatea bruiantă a artistului de a fi fericit. E marea lui căutare, rătăcire printre oameni. E duruta lui singurătate.
Maria Tănase în interpretarea Ecaterinei Mardari este un personaj viu, plin de vitalitate artistică și de un verosimil al emoției. Actrița zvâcnește în scenă, e nerv dezgolit. Transfigurările ei actoricești, transformările vestimentare, privirea, unduirea vocii, retorismele manifeste – toate contribuie la configurarea unui chip exemplar, memorabil. Deodată tu devii Maria Tănase, gândești, rostesti, iubești și urăști ca ea.
Soluții regizorale de mare clasă, asta a știut și a putut să ne propună Nelly Cozaru. Ea și discipola ei, Ecaterina Mardari, au reușit să construiască o reprezentație inedită, pulsantă, care să nu alunece în dramaticul pur. Plângi și râzi, doar că fără lacrimi și fără râsul tâmp. Toate se întâmplă in mente, pentru că e un specracol deștept, precum era Maria, fata din grădina copilariei sale, care a învățat de mică mersul și rostul lumii celei mari.
Femeia inteligentă și dramele sale existențiale, căutările ei artistice și traumele marilor iubiri.
Un spectacol discret, dar monumental.