Casa mare

Ion Druță

Vasiluța slujește pe altarul Casei Mari, pe care o construiește demult, ca panaceu al tuturor frământărilor sale. Aici pe scena vieții sale intră Păvălache și odată cu el și gura lumii, riscând să-i năruiască Vasiluței și templul și viața...

Legendara „Casa Mare” a lui Ion Druță revine pe scena Naționalului de la Chișinău în regia edificatoare a lui Alexandru Cozub. Premiera din 28-29 aprilie (și 13 mai în prezența autorului) face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. În rolurile principale evoluează Margareta Pântea și Victor Nofit alături de Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan–Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Ghenadie Gâlcă, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Triboi. Iurie Matei semnează scenografia, costumele fiind create de Lucia Covali. Casa Mare simbolizează colţişorul sufletului unde omul își păstrează ce are mai curat şi mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera a lui Ion Druță are și o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii şi al deznădejdii. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi. Piesa “Casa mare” a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul Central al Armatei Sovietice de la Moscova, iar în 1962 la Teatrul Muzical-Dramatic “A. S. Puşkin” din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în regia lui Victor Gherlac. În anii ’90, Casa Mare a fost montată de Nicoleta Toia la Teatrul-studio “Mihai Eminescu” cu Viorica Chircă și Petru Hadârcă în rolurile principale. Primele rânduri din stal le vor fi rezervate protagoniștilor montărilor anterioare ale piesei și spectatorilor acestora.

Video prezentare:

Regie: Alexandru Cozub
Scenografie: Iurie Matei
Costume: Lucia Covali
Selecţie muzicală: Alexandru Târşu

Durata spectacolului:
2h 45min / Pauză: Da
Sala:
Sala Mare
Genul:
Dramă

Distribuția:

Vasiluţa –  Margareta Pântea
Păvălache – Victor Nofit
Moş Ion – Rusu Vitalie
Sofica – Doina Severin
Nistor – Sandu Leancă
Gafiţa – Angela Ioan – Cărăuş
Petre – Valentin Zorilă
Timofte – Nicu Suveică
Fancic – Dumitru Stegărescu
Eleonora – Angela Ciobanu
Tudosica – Ana Tkacenko
Vecina binevoitoare – Cornelia Maros-Suveică
Vecina obiectivă – Mihaela Damian-Oistric 
Vecina răuvoitoare – Olga Guţu-Cucu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.