IN MEMORIAM ION CARAMITRU – Proiecție video ”Neguțătorul din Veneția” și expoziție foto „Ion Caramitru – ultimul rol”
William Shakespeare
Teatrul Național “I.L. Caragiale”, București
Traducere: Dragoș Protopopescu
Regie: Alexander Morfov
Versiune scenică: Alexander Morfov
Ilustrație muzicală: Alexander Morfov
Decor: Gabi Albu
Costume: Liliana Cenean
Coregrafie: Inga Krasovska
Light design: Chris Jaeger
Data premierei: 20.09.2019
Intrare liberă în limita locurilor disponibile. Pentru a evita aglomerarea vă rugăm să vă rezervați locuri din timp la casa de bilete telefon: 0 22 22 11 77
IN MEMORIAM ION CARAMITRU – Expoziție de fotografie „Ion Caramitru – ultimul rol”, autor Florin Ghioca, fotograf oficial al TNB și proiecție video ”Neguțătorul din Veneția”
Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguțătorul din Veneția” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio.
Marea controversă din jurul acestei scrieri, pe seama căreia exegeza literară a emis opinii contradictorii, este dacă textul are un caracter antisemit sau nu. Cunoscuți critici literari au acuzat piesa de un puternic antisemitism, în timp ce, pentru alții, nemuritorul Will nu face altceva decât să descrie o profundă dramă umană.
„Neguțătorul din Veneția” – Una dintre cele mai întunecate comedii shakespeariene, în care povestea de dragoste a lui Bassanio, bărbatul care și-a pierdut averea și care trebuie să se împrumute pentru a o putea peți pe femeia pe care o iubește, se integrează în povestea mult mai dramatică a cămătarului evreu Shylock și dorința acestuia de a obține o livră din carnea neguțătorului venețian Antonio.
În spectacolul de la TNB, drama și comedia, farsa și încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, și cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneției. O montare captivantă, cu ritmuri dinamice, care pun în valoare extraordinara putere creatoare a lui Shakespeare.