TURNEUL UNIRII: TEATRUL NAȚIONAL IAȘI la CHIȘINĂU cu OAMENI SINGURATICI
OAMENI SINGURATICI, adaptare după Gerhart Hauptmann, traducerea: Paul B. Marian, regia: Florin Caracala e unul din cele două spectacole prezentate de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași pe scena noastră în cadrul Turneului Unirii „Teatrul românesc Iași-Chisinău” ediția a X-ea.
Durata: 2 ore (fără pauză)
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.
Bilete aici: https://tnme.md/ticket/tne/7462?session=27.03.2024%2018:00
OAMENI SINGURATICI este un spectacolul realizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iasi, în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin Programul anual de finanțare nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.
„Ar părea paradoxal să vorbim astăzi despre singurătate, ca maladie globală, în era tehnologiei, a comunicării instante și a conectivității. Cu toate acestea, singurătatea este o problemă majoră a secolului nostru, denumit și „Secolul singurătății”, care afectează milioane de oameni în întreaga lume. (…) De o izbitoare actualitate tematică socio-psihologică, spectacolul Oameni singuratici, în regia lui Florin Caracala, după piesa cu același titlu de Gerhart Hauptmann, vă propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.” (Carmen Grădeanu, Președinte FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală)
Oameni singuratici are o bază reală. Prima ediție a piesei era însoțită de următoarea dedicație: „Pun această dramă în mâinile celor care au trăit-o” cu referire la Carl, fratele mai mare a lui Hauptmann, la soția lui, Marta și la tânăra studentă poloneză, Josepha Kodis – Krzyzanowska. Subiectul dramei, tema mereu actuală a bărbatului situat între două femei, e posibil să fi determinat o parte din reușita piesei, premiera din 11 ianuarie 1891, de la Residenztheater Berlin asigurându-i autorului primul său succes indiscutabil. În același an, Oameni singuratici apare pe afișul Deutsches Theatre Berlin și Burgtheater din Viena.
Distribuția:
Johannes Vockerat (fiul) – Marian STAVARACHI
Kathe Vockerat (soția) – Mălina LAZĂR
Doamna Vockerat (mama) – Tatiana IONESI
Domnul Vockerat (tatăl) – Daniel BUSUIOC
Braun (pictor) – Răzvan CONȚU
Anna Mahr – Andreea BOBOC
Operatorul – Marian Alexandru CHICULIȚĂ
Regie, scenografie, adaptare text, univers sonor: Florin Caracala
Asistent de regie: Marian Alexandru Chiculiță
Video design: Andrei Cozlac
Mișcare scenică: Alice Veliche
Pregătire muzicală: Cezar Ichim