Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău
Mari actori ai artei scenice românești, în capodopere ale literaturii române și universale, vor juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în cadrul celei de a IX-a ediții a proiectului „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”. Fiecare teatru aduce câte o comedie celebră din repertoriul național interbelic și câte un spectacol de o actualitate stringentă din marile texte ale literaturii.
Agenda turneului:
25.03.2023, ora 18:00 – TNME, Sala Mare, , Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va juca „1984”, un spectacol de Claudiu Goga, după celebrul roman antitotalitar de George Orwell, text adaptat de Robert Icke și Duncan Macmillan. (Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani.) Scenografia – Ștefan Caragiu, video designul Andrei Cozlac, aranjamentul muzical – Diana Roman.
Acțiunea din „1984” are loc în era post-atomică, într-un stat totalitar controlat de „Big Brother” (Fratele cel Mare). Intelectualul Winston Smith, interpretat de Cosmin Maxim, funcționar la Ministerul Adevărului, îndrăznește să iasă din rând, iubește, dar este torturat. O lume adusă în scenă de Constantin Pușcașu, Ada Lupu, Călin Chirilă, Ionuț Cornilă, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Horia Veriveș, Andreea Boboc, Diana Roman și copiii Sara Niță și Adela Obadă.
26.03.2023, ora 18:00 – TNME, Sala Mare, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
„GAIȚELE” cea mai valoroasă comedie de Alexandru Kirițescu în montarea lui Ovidiu Lazăr; scenografia – Alina Dincă-Puşcaşu.
Vă invităm la o întâlnire cu celebrele personaje oltence în interpretarea minunatelor actrițe moldovence. Este o ocazie fericită s-o admirați pe irepetabila Mihaela Arsenescu Werner în rolul Anetei Duduleanu, alături de Tatiana Ionesi și Irina Răduţu-Codreanu în rolurile surorilor Zoia și Lena, în compania unei echipe de actori multașteptați: Andreea Boboc/ Ioana Dobrea, Mălina Lazăr, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Veriveş, Diana Roman, Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grăjdeanu, Bogdan Ionescu, Ştefan Neagu.
28.03.2023, ora 18:00 – TNME, Sala Mare, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București
„TITANIC VALS” de Tudor Mușatescu, este considerată drept cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc (jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean), este readusă în lumina rampei, de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Decor – Ştefan Caragiu, costume – Liliana Cenean, mișcare scenică – Florin Fieroiu.
O montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate aduse în scenă de o echipă remarcabilă. Un prilej extraordinar să ne reîntâlnim cu Dan Puric, într-un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă, în rolul lui Spirache – personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Alături de mari actori ai cuvântului românesc – Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale.
Daca vă e dor de o comedie cu dichis, în care să regăsiți atmosfera anilor interbelici pe acordurile muzicii de flașnetă, intrigile din intimitatea căminului conjugal sau din viața politică (nicicând schimbată!), „Titanic vals” este și azi – la 90 de ani de la premieră – alegerea potrivită pentru o seară de teatru perfectă.
29.03.2023, ora 18:00 – TNME, Sala Mare, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București
„CEI DREPȚI” după Albert Camus, un text cu valențele unei tragedii shakespeariene, adaptat și transpus în universul scenic de Mihai Măniuțiu.
Decor – Adrian Damian, costume – Luiza Enescu, muzica – Mihai Dobre
Scriind „Cei drepți” (1949), Camus a scris nu doar despre lumea de ieri, ci și despre lumea de azi, unde indivizi care ucid în numele unor idealuri și credințe sunt convinși de faptele lor „drepte”. Ce este „drept” și ce nu? Poate fi legitimată crima în scopuri politice? – se întreabă autorul „Omului revoltat”, care nu renunță să reflecteze asupra problemei terorismului, violenței și terorii.
Omul cuvântului și omul teatrului, omul emoției și gândului profund, Mihai Măniuțiu ne face o invitație irezistibilă: CEI DREPȚI de Albert Camus e o piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine.
N-aș fi avut curajul să pornesc pe toate aceste cărări care se bifurcă, spre a se aduna, în final, în centrul cel mai intens și dureros al labirintului, unde iluminarea e echivalentă sfâșierii, dacă nu m-ar fi însoțit, dedicați și plini de har, acești actori minunați și „mașinile lor zburătoare”: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprișor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula. Așteptăm cu emoție, dar și cu încredere, întâlnirea cu publicul.”
Cultura, valorile europene, arta liberă și imaginația creatoare sunt pilonii unirii. Teatrul ne adună într-o sală, în fața unei scene pentru a împărtăși liber și creator emoții, idei, opinii, pentru a transmite sentimentul de solidaritate și speranță.
Proiectul a fost conceput și realizat în 2014, datorită deschiderii și cuvântului dat de Ion Caramitru, care i-a dat și titlul „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”, un turneu al Unirii.
Vizionați și descărcați spotul video aici: https://youtu.be/XP1IJ_zBP30
Vă invităm să descoperiți oferta culturală aici: https://tnme.md/