Teatrul Național „Mihai Eminescu” aplaudat la București și Iași
27 Ianuarie 2023

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit acasă din turneul
„Teatrul Românesc BUCUREȘTI – IAȘI – CHIȘINĂU” ediția a 9-a.
„Teatrul Românesc BUCUREȘTI – IAȘI – CHIȘINĂU” ediția a 9-a.
Spectacolele „FRUNZE DE DOR” după romanul omonim al lui Ion Druță, scenariu și regie Alexandru Cozub și „CAPCANA” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, scenariu și regie Petru Hadârcă, premiere ale anului 2022, au fost jucate pe scenele de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București și la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în cadrul celui de al 9-lea turneu „Teatrul Românesc BUCUREȘTI-IAȘI-CHIȘINĂU” în perioada 21-26 ianuarie.
În cadrul turneului, de Ziua Unirii Principatelor, la Iași a avut loc proiecția filmului documentar de lung metraj „O SCENĂ A MEMORIEI – 100 DE ANI DE TEATRU NAȚIONAL LA CHIȘINĂU”, scenariu și regie Petru Hadârcă, producția OWH-Studio în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” susținut de CNC-Moldova.
Aplauzele sunt clipa de bucurie aproape copilărească, clipă în care actorii rămân suspendați în iluzia că spectacolul a reușit. Totuși, teatrul se face nu de dragul aplauzelor, ci din dorința febrilă de a fi auziți, ascultați, înțeleși. Prin teatru continuăm dialogul între comunități, între generații, între cei născuți în zone geografice, regimuri și timpuri diferite, dar care împart și trăiesc împreună zilele de astăzi, cei care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere astăzi. Credem că teatrul are menirea de a uni oameni într-o sală de teatru și dincolo de ea, de a transmite încredere, de a oferi spațiu pentru discuții pașnice și constructive.
„Punte imuabilă între două țări surori, limba română capătă noi rezonanțe pe scena sălii Studio de la Teatrul Național din București, în spectacolul „Frunze de dor”, prezentat în cadrul tradiționalului proiect «Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău»” – așa își începe cronica Mădălina Dumitrache –
Dialogul este continuat de Alina Maer, om de cultură și de catedră: „Istorii simple, dar eterne și adevărate sunt convertite prin confesiunea personajelor în povești cu iz de legendă. E teatru, e poveste, e istorie, e sfințenie, e viață!” în „Scene și cuvinte”
Scriitoarea Liliana Corobca, doctor în litere și expertă în domeniul crimelor comunismului, menționează despre spectacolul “Capcana” pe pagina de facebook: “Spectacolul are două planuri: unul despre ultimii ani de viață ai lui Bulgakov, altul – dramatizarea „Fugii”, dar nu oricum, ci cu un „clin d’oeil” spre războiul de azi și actualitatea noastră.”
Este un teren de discuții.
Proiectul a fost inițiat în anul 2014, datorită susținerii și autorității lui Ion Caramitru, care i-a dat și titlul „Teatru Românesc la București și Chișinău”. Sperăm să-l putem continua și la edițiile viitoare.
Știri
Difuzarea filmului „Vă așteptăm acasă”
15.08.2024
Locuri vacante
11.12.2023
Lansare Voucher-cadou
06.03.2023