TEATRUL CARE NE UNEȘTE un proiect care conectează spectatorii plecați în Europa la evenimentele culturale din Republica Moldova

După ce a fost aplaudat de publicul de la Iași – la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și de la București – la Teatrul Național „I.L. Caragiale” Sala Mare „Ion Caramitru”, spectacolul „Grădina de sticlă” pornește într-o lungă călătorie în căutarea spectatorilor noștri prin Italia, Belgia și Germania. Cele mai multe reprezentații vor fi în Italia la Verona, Padova, Roma, Parma și Torino. Vom încheia turneul la Bruxelles și Berlin. Sperăm că aceste locații vor fi mai aproape de comunitățile de moldoveni stabiliți peste hotare și le va fi mai ușor să ajungă la teatru, ca să ne întâlnim împreună și să vedem, să ascultăm, să ne gândim la noi și la oamenii dragi, cei de aproape și cei de departe, să ne ascultăm inima și mintea, să ne înțelegem mai bine unii pe alții, să fim mai atenți la problemele comune, să căutăm puteri, înțelepciune, soluții de conciliere ca să mergem mai departe și să facem lumea aceasta să fie bună, frumoasă, prietenoasă cu noi și cu cei care vin după noi.
Realizat după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac, distins cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură, spectacolul „Grădina de sticlă”, montat de Petru Hadârcă, aduce în prim plan povestea emoționantă a unei fetițe orfane, în căutare de iubire, de modele de urmat, de identitate feminină și culturală, de un loc pe care să-l numească acasă. După ce a văzut reprezentația scenică, autoarea a mărturisit: „Am scris „Grădina de sticlă” având în gând povestea unei fetițe. Actorii au transformat-o în povestea unei țări. Aceasta este forța extraordinară a teatrului și darul lui pentru umanitate – de a face dintr-un om o lume.”
Mai multe detalii despre spectacol aflați aici: https://tnme.md/spectacole/gradina-de-sticla/
Prin atmosfera pe care o reconstruiește scenic, „Grădina de sticlă” este o cale de a le arăta copiilor adolescenți, într-un mod accesibil, lumea în care au crescut generațiile celor născuți, educați și formați în URSS, într-un mediu foarte rigid și greu de explicat astăzi. Teatrul oferă o șansă rară de a auzi și aminti limba română, asigurând totodată și traducerea în limbile italiană, franceză și engleză. Astfel pot fi invitați cunoscuții, prietenii care nu vorbesc româna, dar care ar fi curioși să descopere lumea și arta teatrală din Republica Moldova.
Pe prima pagină a site-ului nostru vom actualiza și vom completa informația despre datele de contact ale persoanelor responsabile de organizarea publicului și accesul în sălile de teatru din fiecare oraș în parte. Pe pagina de Facebook a Teatrului Național „Mihai Eminescu” am creat evenimente pentru reprezentațiile din fiecare oraș separat și vom actualiza informațiile în timp util.
Vom fi nespus de recunoscători și Vă mulțumim anticipat pentru distribuire și diseminarea informațiilor legate de acest proiect.
TEATRUL CARE NE UNEȘTE un proiect al diplomației culturale susținut de Guvernul Republicii Moldova.
Spectacolul „GRĂDINA DE STICLĂ” vine de la Chișinău cât mai aproape de spectatorii noștri, alegeți locația cea mai potrivită:
✔ Verona, Teatro Camploy – 4 iunie 2025, ora: 20:30
✔ Padova, Teatro Pietro D’Abano – 6 iunie 2025, ora: 21:00
✔ Roma, Teatro Sala Umberto – 9 iunie 2025, ora: 20:30
✔ Parma, Teatro Crystal – 11 iunie 2025, ora: 20:30
✔ Torino, Teatro Gobetti – 12 iunie 2025, ora: 20:30
✔ Bruxelles, W:Halll Auditorium – 16 iunie 2025, ora: 19:30
✔ Berlin, Theater im Delphi – 18 iunie 2025, ora: 19:00
Organizatorii și co-organizatorii turneului: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul de Externe al Republicii Moldova, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Belgia, Biroul Relații cu Diaspora, Asociațiile concetățenilor noștri din Italia, Belgia, Germania.