LA MULȚI ANI PENTRU TEATRUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU” LA CEI 101 ANI DE ISTORIE ȘI DE CREAȚIE
Credit video TVM: Mulțumim TVR-Moldova și TVM că ați salvat de uitare aceste amintiri frumoase.
Anul trecut, când sărbătoream centenarul cu o sală plină de oameni, care încă mai purtau cu precauție măștile anti-covid, eram plini de speranță că vom depăși calamitatea declanșată de natura răzvrătită prin viruși. Munca de reconstituire a parcursului nostru de 100 de ani, recunoașterea istoriei noastre depline la nivel academic, oficial și public ne-a dat speranța că ne vom putea concentra mai mult pe formulele estetice ale artei teatrale, pe asimilarea noilor limbaje expresive ce vin din zona tehnologiilor digitale, că vom profita din plin de libertatea creației fiind preocupați mai mult de teatrul de artă. N-am bănuit atunci că vom avea de înfruntat o altă calamitate, generată de mâna omului, de ambițiile imperiale și militare ale Kremlinului.
Din nou, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, împreună cu spectatorii săi, alături de cetățenii Europei, se află pe marginea prăpastiei – la câteva sute de kilometri de noi mor oameni, pacea noastră e atât de fragilă. Colegii noștri din teatrele din Ucraina joacă în tranșee pentru soldații lor, noi încă mai avem norocul de a juca în scena teatrului nostru.
Vom fi oare suficient de înțelepți să învățăm din parcursul celor 100 de ani și vom fi oare suficient de puternici să păzim și să păstrăm ceea ce avem? Verticalitatea celor două cifre de unu încadrează rotunjimile zeroului plin de istorie și zbucium, și creație, și destine artistice, și noutate, și dăinuire, sperăm să ne fie talisman fericit alături de susținerea și solidaritatea exprimată de artiști și de public pe parcursul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ediția a VII-a – cel mai consistent și frumos cadou aniversar, catalizator de speranță, de idei de creație, de colaborări și conexiuni umane și artistice.
Avem 101 ani de viață teatrală și ne dorim să creăm în pace și libertate alături de copiii și părinții noștri pentru spectatorii noștri!
Mulțumim încă o dată tuturor celor care au făcut ca această sărbătoare să aibă loc: Ministerele Culturii din România și din Republica Moldova, Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa de la Chișinău Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Evenimentele culturale s-au bucurat de Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.