Final de turneu european – Mărțișor în toată lumea
Turneul ne-a dat speranță: împreună, cei de acasă și cei din diasporă, suntem o forță ce poate face minuni .
Conceput ca un proiect ambițios, care a avut scopul să le ofere celor plecați peste hotare un prilej de sincronizare cu atmosfera de sărbătoare de acasă în jurul festivalului „Mărțișor”, să le transmită un sentiment de coparticipare și trăire în comun cu cei de acasă a unui festival care ne-a crescut și a format mai multe generații, campania „Mărțișor în toată lumea” a întrecut cu mult așteptările pe care le-au avut cei care au lansat și organizat acest proiect.
Doamna Ana Calinici, Secretara de Stat a Guvernului, a remarcat faptul că turneul cultural „Mărțișor în toată lumea” a fost o experiență inedită și temerară, întrucât pentru prima dată s-a reușit organizarea unui eveniment care să ajungă atât de departe în lume, în unsprezece orașe europene Cascais (Portugalia); Frankfurt, (Germania); Madrid, Santander, Barcelona (Spania); Padova, Milano (Italia); Paris (Franța), Londra (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord); Dublin (Irlanda); Bruxelles (Regatul Belgiei), acolo unde, aproximativ 4000 de spectatori au avut posibilitatea să participe.
Unul din cele mai frumoase texte românești din literatura română a reușit să impresioneze și să aibă un puternic impact asupra celor două categorii de publicuri țintă: spectatorii adulți care s-au reconectat la mediul cultural de acasă și spectatorii din generația tânără care au avut o ocazie fericită de a intra în contact și de a descoperi (cei mai mulți pentru prima dată) cultura și limba română. Doamna Calinici a amintit că păstrarea și dezvoltarea culturii naționale și a limbii române este una din prioritățile de politici publice promovate.
Ministrul culturii, domnul Sergiu Prodan, a menționat complexitatea și anvergura acestui proiect, mobilizarea exemplară a tuturor structurilor și instituțiilor implicate în organizare. Pe lângă faptul că a adus multă bucurie conaționalilor noștri din diasporă, turneul a oferit un extraordinar prilej de stabilire a unor legături cu manageri, creatori de teatru, asociații de cultură din comunitățile locale, precum și de a pune problema oportunităților economice ce ar trebui dezvoltate în jurul produselor culturale. Ministrul culturii și-a exprimat optimismul în legătură cu posibilitatea dezvoltării agențiilor și activităților de impresariat cultural în contextul șanselor oferite de procesul de aderare la Uniunea Europeană. Acest turneu a demonstrat încă odată că avem o singură cultură românească și avem un înalt potențial artistic de valorificat.
Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” a accentuat faptul că efortul depus pentru organizarea turneului a fost unul uriaș, dar și impactul a fost pe măsură. Beneficiul real al acestui proiect trebuie cuantificat nu atât în cifre cât în efectul benefic pe care l-a avut asupra stării de spirit a oamenilor, în gradul uriaș de satisfacție spirituală, de fericire debordantă care creștea pe viu și se amplifica spre finalul spectacolului atingând cote maxime de fiecare dată, în fiecare sală de spectacol. Spectacolul a declanșat un val puternic de admirație și iubire, a inspirat dorința de a crea și de a dezvolta alte proiecte. Petru Hadârcă a mărturisit că de fiecare dată le-a repetat spectatorilor că suntem mândri pentru tot ce au realizat ei acolo unde și-au construit o viață și că le suntem recunoscători pentru că prin munca lor au grijă de părinții lor, de frații, surorile, rudele, de noi cei rămași, că lor le datorăm cursul nostru european și a insistat că acest turneu este și expresia voinței noastre de a accede în Uniunea Europeană nu numai prin cultură, dar și prin recunoaștere juridică. Turneul a revelat faptul că împreună noi, cei de acasă, și noi, cei, din diasporă, suntem o forță și trebuie să valorificăm acest potențial.
Pe parcursul întregului turneu ne-am simțit onorați și a ne-a dat aripi și curaj faptul că am simțit mereu sprijinul oficialilor și reprezentanților autorităților române: ambasade, consulate, ICR sau în alte instituții europene.
Îi suntem recunoscători doamnei Angela Calinici, Secretara de Stat a Guvernului, omul cu putere de decizie care a avut curajul demarării acestui proiect de anvergură și pentru încredere. Îi mulțumim domnului Sergiu Prodan pentru sprijinul acordat pe parcursul desfășurării acestuia. Gratitudine doamnelor Violina Donu, șefa Biroului de Relații cu Diaspora și Oxana Roșca, specialist principal, pentru munca de coordonare.
Întrucât a fost pregătit într-un timp record, succesul acestui turneu s-a datorat eforturilor conjugate făcute de autorități și instituții publice de oameni concreți care s-au implicat și au muncit, de foarte multe ori supra-program, unii sunt funcționari publici în cadrul autorităților publice, alții au lucrat din propriul entuziasm, fie în calitate de membri ai unor asociații, fie din proprie inițiativă, le exprimăm gratitudinea noastră tuturor și fiecăruia în parte pentru dedicație:
Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul autorităților publice: Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Ministrul de Externe, Ambasadele și Consulatele Republicii Moldova, Biroul Relații cu Diaspora, cu implicarea oamenilor din comunitățile noastre de peste hotare, fie că sunt parte a unor asociații, fie din inițiativă proprie.
Turneul s-a bucurat de sprijinul reprezentanților misiunilor diplomatice ale României în fiecare din țările în s-au dat reprezentații.