BILANȚUL TURNEULUI EUROPEAN
Această suită de evenimente teatrale este un rezultat al eforturilor și colaborării mai multor instituții și autorități publice, asociații și organizații civice, agenți economici și oameni independenți, și reflectă oportunitățile și beneficiile oferite de parcursul european al Republicii Moldova. Turneul European a fost posibil grație susținerii Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Institutului Cultural Român.
PRAGA, Festivalul Internațional PALM OFF FEST
Turneul s-a început cu participarea teatrului la cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional PALM OFF FEST organizat de Teatrul Divadlo pod Palmovkou (13-20 octombrie). Festivalul s-a focusat pe neliniștile și contradicțiile social politice și s-a desfășurat sub genericul: „Je to daleko? Is it far away? E departe?”. Este ca o prelungire pe alte coordonate a genericului „Atât de aproape”, al Festivalului organizat de TNME în perioada 14-24 septembrie 2023, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a VIII-a.
În cadrul Festivalului PALM OFF FEST Petru Hadârcă a susținut conferința „Rezistența prin cultură, Teatrul Național – o scenă a căutărilor identitare”, pentru studenții și profesorii de la Charles Unversity din Praga. La Teatrul Divadlo pod Palmovkou a avut loc vernisarea expoziției de artă plastică a pictorului român de origini basarabene, Teodor Buzu.
Spectacolul „Dosarele Siberiei”, a fost prezentat pe 15 octombrie, cu titre în limbile cehă și engleză. Sala a fost plină. Interesul publicului ceh a fost impresionant. La spectacol au fost prezenți Ambasadoarea României în Republica Cehă, E.S. Antoaneta Barta, Ambasadoarea Estoniei în Republica Cehă, E.S. Gita Kalmit, reprezentanți ai ministerelor culturii din Republica Cehă și Republica Moldova. Cu discursuri oficiale, au ieșit în scenă înainte de spectacol: Michal Lang, directorul Divadlo pod Palmovkou; Ondřej Chrast, Ministrul Adjunct al Culturii din Cehia, Viorel Covalciuc, Secretar I afaceri politice, economice şi culturale, Ambasada Republicii Moldova în Cehia. Au fost prezenți oameni de teatru, traducători, universitari, jurnaliști: traducătorul Jiri Nasinec (îi datorăm traducerea în limba cehă a textului spectacolului), profesoara Libuse Valentova, traducătoarea Lidia Nasincova și Jarmila Horakova, Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii din Republica Moldova. După spectacol a avut loc o discuție despre artă și despre repercusiunile regimului comunist, despre pericolele totalitarismului, despre rolul oamenilor de cultură, despre importanța dezvoltării instrumentelor democratice de persuasiune. Pentru trupa TNME a fost important faptul că publicul ceh a empatizat cu experiența și cu traumatismele prin care a trecut societatea de la est de Prut. S-au făcut legături cu experiențele istorice prin care au trecut cehii. Pe parcursul șederii noastre am fost însoțiți de Mihaela Tănase, studentă la facultatea de filosofie a Universității Caroline din Praga, care ne-a ajutat să comunicăm în cehă, iar gazda noastră, alături de directorul, Michal Lang, a fost Adriena Kubicova, manager de proiecte al festivalului și teatrului.
Prezența TNME la Festival a coincis cu vizita oficială a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Praga, la invitația Președintelui Petr Pavel. În paralel, în capitala cehă s-au desfășurat mai multe evenimente în care Moldova și Cehia desfășoară acțiuni comune: cea de-a 5-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe, un for al oamenilor de afaceri din ambele țări.
Realizarea acestor conexiuni, în cazul nostru teatrale, a fost posibilă prin acțiunile de diplomație culturală întreprinse de Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, E.S. Stanislav Kázecký și Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă, E.S. Alexandru Codreanu.
BRUXELLES
18 octombrie 2023, actorii TNME s-au întâlnit cu reprezentanții comunității de limbă română (originari din Republica Moldova și din România) din Belgia, în cadrul unei serate artistice organizată de Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg. Gazdele serii au fost Excelența Sa Viorel Cibotaru, ambasadorul Republicii Moldova în această țară și doamna Liubovi Cibotaru, universitară. Invitați de onoare au fost Ambasadoarea României, E.S. Andreea Pâstârnac și dna Corina Panaitopol, director ICR Bruxelles.
19 octombrie, sala Espace Lumen, din centrul Bruxelles-ului, a fost arhiplină. Timp de 2 ore și 10 minute, oameni de profesii diferite, diplomați și studenți, politicieni și simpli angajați, funcționari ai instituțiilor europene și artiști, ne-am simțit reuniți prin aceleași emoții, prin atenția tuturor îndreptată spre o istorie și o experiență dureroasă, prin speranța că avem puterea de a evita pe viitor asemenea tragedii umane.
Faptul că aproape 200 de invitați de la Instituțiile Europene, oficiali și funcționari de rang înalt, au fost la spectacol, a fost nu numai o onoare pentru o instituție teatrală, dar și un mesaj pentru toți cetățenii Republicii Moldova că există reale speranțe de a fi integrați în lumea europeană, că, la cel mai înalt nivel, există dorința de a fi ascultați și înțeleși, există o disponibilitate pentru dialog și solidaritate cu Republica Moldova. Acest lucru se datorează efortului făcut de prietenii și avocații noștri în structurile organizațiilor europene, europarlamentarii români, care, indiferent de partidul din care fac parte, sunt solidari în a pleda cauza Republicii Moldova la cele mai înalte foruri europene. Le suntem recunoscători tuturor pentru aceste mesaje de încredere pe care ni le-au transmis. În sală ne-au onorat cu prezența: E.S. Viorel Cibotaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg; E.S. Andreea Păstârnac, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Belgiei; E.S. Daniela Morari, Ambasadoare, Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniune Europeană; E.S. Iulia Matei, Ambasadoare, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană; Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român; Corina Panaitopol, Directoare ICR Bruxelles; Ligia Mirela Marin, expert-coordonator de programe culturale ICR Bruxelles; Eugen Tomac, Deputat în Parlamentul European; ambasadori și deputați în Parlamentul European. În sală am fost primiți cu emoții și cu lacrimi de bucurie de concetățenii noștri care muncesc în Belgia. Ne-au ajutat la organizarea evenimentului: Nina Dimitrasco, Sezatoare Bruxelles, Adriana Rotaru, Natalia Florea, Nadea Neve, Alexandrina Robu Cepoi, Ioan Hadârcă, Bianca Teleman și ne-au oferit posibilitatea să discutăm după spectacol. Trupa teatrului a fost în excursie la Comisia Europeană și Parlamentul European. Impactul emoțional a fost unul vizibil. Spectatorii au semnalat importanța unor astfel de evenimente în diasporă.
BERLIN
22 octombrie, la sediul Institutului Cultural Român, amenajat și reconfigurat în spațiu teatral de joc, spectacolul „Dosarele Siberiei” a fost prezentat pentru comunitatea de limbă română din Germania. Ne-am bucurat de tot sprijinul directorului ICR Berlin, Cristian Niculescu, muzician de înaltă vibrație artistică și un manager cultural energic și hotărât. Prezența noastră la Berlin a fost susținută de Ambasada Republicii Moldova în Republica Federală Germania, prin implicarea E.S. Aurel Ciocoi. TNME a fost onorat de prezența în sală a reprezentanților Ambasadei României și ai misiunii diplomatice a SUA la Berlin. Au fost prezenți doamna Tatiana Ciocoi, dr. hab., Josef Sallanz, universitar. Spectacolul a fost urmat de un coctail, impregnat cu discuții și intervenții muzicale.
BISTRIȚA
25 octombrie, sala Palatului Culturii, s-a dat reprezentația de încheiere a turneului european, în prezența Primarului Municipiului Bistrița, Ioan Turc, a consilierilor municipali. La Bistrița ne-am simțit acasă. Bistrița este frumoasă, este acasă și prin proiectul creatorilor de Artă Plastică de la Colibița, un proiect ce are deja o istorie în timp și un ROD bogat. La invitația directorului Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”, Gavril Țărmure, gazda noastră, am participat la vernisajul expoziției. Am descoperit cu bucurie, printre creațiile celor 58 de artiști plastici, participanți la ediția din acest an, lucrările Oxanei Căpățână, artist plastic din Republica Moldova.
TNME a parcurs peste 5200 de km, jucând spectacole în patru orașe europene: Praga, Bruxelles, Berlin și Bistrița.
Acest turneu s-a ținut pe munca, efortul și rezistența echipei tehnice, oamenilor din culise care au descărcat și încărcat, montat și demontat, asamblat și dezasamblat, fiecare detaliu, fiecare scândură și scândurică, fiecare pânză și firicel de ață, fiecare cablu, fiecare șurub și piuliță, fiecare piesă de recuzită și fiecare accesoriu de costum, fiecare detaliu de machiaj: Alexandra Costraci, Iraida Darmancev, Olga Rusu, Valentina Cărăuș, Valentina Roșca, Valeriu Popov, Vlad Adajuc, Andrei Fotescu, Valentin Strișcov Anatol Sebeleț, Ion Mardari, Vladimir Cigrin, Petru Maidan, Nicolae Muhin, Valentin Guzun, Botezatu Rena; secondați de Ian Onica, Mariana Onceanu, Maria Pilchin.
Acest turneu s-a ținut pe talentul actorilor TNME, dar mai ales pe solidaritatea, altruismul, dedicația, rezistența, omenia și bunătatea lor: Nicu Ciumașu, Corina Munteanu, Petru Marginean, Rusanda Radvan, Vlad Ropot, Igor Babiac, Iana Onica, Bianca Onica, Diana Decuseară, Anișoara Bunescu, Alexandru Leancă, Draga-Dumitrița Drumi, Iurie Focșa, Ion Mocanu, Angela Ciobanu, Petru Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Mihai Zubcu, Tatiana Saenco, Valentin Zorilă, Nicolae Darii, Ana Tkacenko, Alexandru Pleșca, Olesea Sveclă, Ecaterina Mardari, Dan Melnic, Olga Triboi, Ghenadie Gîlca.
Ian Onică, regizor și artist vizual al TNME, pregătește un film documentar despre proiectul Turneului European, care va fi postat public.
Prin instrumentele artei teatrale, prin contactul și comunicarea directă am făcut cunoscută experiența istorică și am transmis un mesaj puternic că vrem să fim parte a lumii libere, că Republica Moldova își asumă responsabilitatea de a dezvolta mecanismele democratice, că Republica Moldova vrea și poate fi integrată în universul axiologic european.