CONECTAȚI CU LUMEA LIBERĂ PRIN TEATRU

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, de Ziua Națională a Teatrului, măștile ies în scenă! Pentru distracție, ca să râdem cu poftă, pentru învățătură, ca să luăm aminte și să nu ne lăsăm manipulați, dar și pentru solidaritate, ca să nu cedăm și să fim alături de cei care suferă în război.
În program două piese de Ion Luca Caragiale – o ocazie fericită pentru elevi și studenți, să-și pregătească temele la română într-un mod distractiv și de-a dreptul spectaculos.
Nu ratați o întâlnire cu maeștrii scenei românești de la Teatrele Naționale din București și Iași în trei spectacole memorabile:
- D’ALE CARNAVALULUI, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Claudiu Goga, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași – 27 martie, ora 18:00
- HAGA de Sasha Denisova, regie Cristian Hadji-Culea, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași – 28 martie, 18:00
- O SCRISOARE PIERDUTĂ de Ion Luca Caragiale, regie, Horațiu Mălăele, producția Teatrului Național „I.L. Caragiale” București – 2 și 3 aprilie, ora 18:30.
Capacitatea de a râde de propriile slăbiciuni și neajunsuri, aduce un plus de luciditate și o șansă de corectare. Ion Luca Caragiale „a scris cu un fel de duioșie și tandrețe despre contemporanii săi,” spune Claudiu Goga, regizorul spectacolului, D’ALE CARNAVALULUI, insistând asupra diferențelor: „Lumea de azi pare mai urâtă decât cea de acum 140 de ani. Prin urmare, cred că paleta tipologiei personajelor ar fi mai diversificată, tușele satirice ar fi mai groase, iar subiectele ar fi mai periculoase”.
Horațiu Mălăele reinterpretează personajele și situațiile în spectacolul O SCRISOARE PIERDUTĂ, le scoate din tiparele clasice, extrapolându-le spre burlesc și grotesc. În scenă sunt umflate la propriu dimensiunile fenomenelor negative. Corupția, ipocrizia, cinismul și obrăznicia politicienilor prind contururi vizibile monstruoase. Spectacolul este o satiră dură în care jocurile de putere, corupția și manipularea opiniei publice sunt privite fără măști.
Spectacolul HAGA de Sasha Denisova, regie Cristian Hadji-Culea, este un strigăt de alarmă și un manifest de speranță al artiștilor de la Iași în fața războiului, un gest de solidaritate cu poporul ucrainean care luptă pentru libertate și independență. O grotescă și caustică satiră, care înfățișează un proces fictiv, la Tribunalul de la Haga, împotriva crimelor de război ale lui Putin și ale apropiaților săi, proces care se desfășoară în imaginația unei fetițe din Mariupol.
În timpuri de mari incertitudini, noi nu încetăm să credem în puterea artei de a întări speranța în valorile umane și în gândirea liberă, și facem eforturi de a continua proiectele ce au scopul de a uni oamenii care împărtășesc aceste valori.
Proiectul Turneului unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, a fost inițiat de Petru Hadârcă, cu implicarea regretatului Ion Caramitru, care i-a dat și titlul. Evenimentul se desfășoară anual, în ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău organizează un turneu la București și Iași, iar în jurul datei de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, cele două teatre naționale vin în turneul de răspuns la Chișinău.