Plugarul si moartea

de Johannes von Tepl

Spectacol-invitat în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a.

Dialogul plugarului cu moartea, scris de Johannes von Tepl în jurul anului 1400 și redescoperit de germanistul Konrad Burdach secolul trecut, este considerat a fi una dintre cele mai importante opere ale literaturii germane medievale târzii.

Două personaje stau real față în față și își apără vehement, fiecare în parte, dreptul de a exista împotriva celuilalt: viața și moartea. Prilejul care pune în mișcare acest război de proporții impresionante este un fapt concret: timpuria plecare din viață a unei femei fără prihană, mamă de copil și soție fără pată.(…). În privința formei și în cea a conținutului, dialogul lui Tepl are deja o tradiție în spate – în epocă circula un registru tematic variat de la memento mori la vanitas vanitatum, de la dansurile morții la contemptus mundi -, dar Tepl nu este numai cel care a găsit cadrul pentru abila idee de a chema moartea la judecată, ci și cărturarul care s-a făcut creatorul unei opere de artă, care însămânțează recolta în spirit a acestui scris.

link la pagina spectacolului: https://www.teatrulnationaliasi.ro/stagiunea/Plugarul%20%C8%99i%20Moartea–238.html

 

Video prezentare:

Regia – SILVIU PURCĂRETE

Scenografia – DRAGOȘ BUHAGIAR

Muzica originală: Vasile Șirli

Video design: Andrei Cozlac

Asistent regie: Radu Ghilaș

Asistent scenografie: Vladimir Iuganu

Filmări chroma: Alexandru Condurache

Transmisie online, operator video, asistență filmări chroma: Constantin Dimitriu

Durata spectacolului:
1h 10min / Pauză: Nu
Sala:
Sala Mare
Genul:
Dramă

Distribuția:

Plugarul și Moartea: Călin Chirilă

Soția: Diana Chirilă

și Petronela Grigorescu, Irina Răduțu Codreanu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniței, Camelia Bogleș, Smaranda Hăisan, Robert Agape, Marian Alexandru Chiculiță, Flavius Grușcă, Alexandru Maxim, Valentin Mocanu

Cântă: Diana Chirilă, Diana Roman, Livia Iorga, Oana Sandu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniței, Camelia Bogleș, Smaranda Hăisan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.