Filumena Marturano sau divorț în stil italian

de Eduardo de Filippo

Pentru a-l convinge pe Domenico s-o ia de nevastă, Filumena recurge la un şiretlic şi ca o actriţă adevărată, se dă de ceasul morţii. Îşi atinge scopul, devine Doamna Soriano, însă curând divorţează, mărturisindu-i amantului său de o viaţă că unul dintre cei copiii de care acesta nu ştia nici cu spatele, este fiul său.

“Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e povestea relaţiei amoroase care a durat 26 de ani intre Domenico Soriano, 50,  napolitan înstărit din lumea bună şi Filumena, 48,  fostă cocotă, cucereşte iremediabil prin sinceritate şi adevăr.

Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film Căsătorie în stil Italian, (cu Sophia Loren şi Marccello Mastroianni în rolurile principale), însă minunatul duet al protagoniştilor moldoveni îi conferă o altă profunzime: personajele au trecut de prima tinereţe, iubirea lor e cu năbădăi, cu fulgere şi tunete. Pentru a-l convinge pe Domenico s-o ia de nevastă, Filumena recurge la un şiretlic şi ca o actriţă adevărată, se dă de ceasul morţii. Îşi atinge scopul, devine Doamna Soriano, însă curând divorţează,  mărturisindu-i amantului său de o viaţă că unul dintre cei copiii de care acesta nu ştia nici cu spatele, este fiul său.

Domenico este pus în faţa unei dileme existenţiale: să continue viaţa sa de Don Juan fără de griji, sau să întemeieze o familie? În final, personajul interpretat de Petru Hadârcă îşi revede concepţia de viaţă, fiecare gest al său este plin de demnitate şi măreţie: Copiii sunt copii, spune Filumena; de dragul lor Domenico îşi pune pirostriile. De bunăvoie şi nesilit de nimeni, devine alt om: tată şi cap de familie responsabil. Îi sunt dragi copiii şi conștientizează că de Filumena îl leagă mai multe decât iubirea carnală. Astfel vedem unul din puţinele specatole cu Happy end, când eroina se vede împlinită ca mamă şi soţie, strălucind de fericire…

Video prezentare:

Regie: Alexandru Vasilachi
Scenografie: Iurie Matei
Costume: Lucia Covali

Data premierei:
17 Mai 2015
Sala Mare
Durata spectacolului:
2h 00min / Pauză: Da
Sala:
Sala Mare
Genul:
Comedie

Distribuția:

Domenico Soriano – Petru Hadârcă
Filumena Marturano – Silvia Luca
Ricardo – Alexandru Pleșca
Umberto – Dan Melnic
Miguel – Iurie Focșa
Rosalia – Lilia Bejan
Alfredo – Petru Oistric
Lucia – Doina Severin / Draga-Dumitrița Drumi
Chelnerul – Mihai Zubcu
Diana – Diana Decuseară/Tinka Mardari.
Preotul / avocatul – Valentin Zorilă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.