Spectacolul „Casa Mare” – schimbări în distribuție

17 Noiembrie 2021
Spectatorii care au fost duminică, 14 noiembrie la spectacolul „Casa Mare” în regia lui Alexandru Cozub probabil că au observat schimbările care au avut loc în distribuție.

În această ordine de idei, menționăm că rolul lui Păvalache este jucat de actorul Igor Babiac, iar cel al Soficăi este interpretat de actrița Rusanda Radvan. Spectatorii au primit călduros noii actori care au urcat pe scena TNME, dar și pe ceilalți care se numără în distribuție: Margareta Pântea, Vitalie Rusu, Sandu Leancă, Angela Ioan–Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Ghenadie Gâlcă, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Triboi.  Iurie Matei semnează scenografia, costumele fiind create de Lucia Covali.

Casa Mare simbolizează colţişorul sufletului unde omul își păstrează ce are mai curat şi mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera a lui Ion Druță are și o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii şi al deznădejdii. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi. Piesa “Casa mare” a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul Central al Armatei Sovietice de la Moscova, iar în 1962 la Teatrul Muzical-Dramatic “A. S. Puşkin” din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în regia lui Victor Gherlac. În anii ’90, Casa Mare a fost montată de Nicoleta Toia la Teatrul-studio “Mihai Eminescu” cu Viorica Chircă și Petru Hadârcă în rolurile principale. Primele rânduri din stal le vor fi rezervate protagoniștilor montărilor anterioare ale piesei și spectatorilor acestora.

Vă așteptăm la acest spectacol despre și pentru suflet, care se va juca și în acest weekend – duminică, 21 noiembrie la 18:00.