Ion Caramitru

Ion Caramitru (1942-2021)

05 Septembrie 2021
Teatrul Național Mihai Eminescu este cutremurat de vestea trecerii spre scenele astrale a imensului actor, regizor și om de cultură Ion Caramitru, prietenul nostru prin excelență.

Artist carismatic și actor politic major, Ion Caramitru s-a născut la Bucureşti, pe 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. Din 1965 este actor şi regizor al Teatrului “Lucia Sturza Bulandara”; în 1990-1993, director general al acestei instituţii, apoi Ministru al Culturii și Director general al Teatrului Național București.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth; a jucat în peste 40 de filme artistice.

Lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii; în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat “Cel mai bun actor al anului”.

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de “Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi; în 2019 devine Doctor Honoris Causa al Academiei de muzică, teatru și arte plasice din Chișinău.

Președinte al Uniunii Teatrale din România, UNITER, de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990, a iubit și a respectat, ca nimeni altul, arta și cultura Basarabiei înstrăinate .  Este părintele -co-fondator al Turneelor Unirii (proiectul Teatrul Românesc Chișinău-București), devenit Reuniunea Teatrelor Naționale, ajunsă la a VI-a ediție…îl așteptam cu drag la Chișinău, la mijloc de septembrie,  însă planurile regiei celeste nu corespund cu ale noastre…

Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru TEATRUL ROMÂNESC de pe ambele maluri de Prut!

Condoleanțe familiei, colegilor noștri de la TNB și întregii comunități teatrale de limbă română.

Veșnică să-i fie amintirea!