Centenarul marcat în cadrul Galei Teatrului Național „Mihai Eminescu”

08 Octombrie 2021
Pe data de 6 octombrie Teatrul Național „Mihai Eminescu”din Chișinău a împlinit 100 de ani de la înființare. Cu acest prilej, sub patronajul Președintei Republicii Moldova – Maia Sandu și Președintelui României – Klaus Iohannis, au avut loc mai multe evenimente pe parcursul întregului an 2021.

Evenimentul care le-a încununat pe toate celelalte a fost Gala Festivă – spectacol care a avut loc în Sala mare a TNME. Spectacolul s-a desfășurat cu participarea actorilor din familia Teatrului și Orchestra de Cameră a TNME. La eveniment a fost prezentă președinta Republicii Moldova – Maia Sandu, oficiali, senatori, oameni de cultură din Republica Moldova, România, Austria, Polonia, Franța.

Surpriza serii a fost acordarea distincțiilor de Stat din partea Președintei Maia Sandu mai multor actori, regizori și interpreți din echipa Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei teatrale naționale și a valorilor universale ale culturii, pentru talent remarcabil dedicat scenei și rezistență în fața provocărilor epocii, pentru asumarea misiunii de cultivare a limbii române, precum și cu prilejul marcării a  100 de ani de la fondarea Teatrului, au fost conferite următoarele distincții:

Titlul onorific „Artist al Poporului” – Angela Ciobanu, Alexandru Cozub, Anatolie Durbală, Alexandru Leanca, Silvia Luca, Petru Oistric. Titlul onorific „Maestru în Artă” – Alexandru Tîrșu. Titlul onorific „Artist Emerit” – Vadim Buinovschi, Iurie Focșa, Serghei Racenco, Alexandru Pleșca, Doriana Marginean.

Aducem sincere mulțumiri tuturor colegilor noștri, oamenilor de cultură, oficialilor, spectatorilor care au venit la adresa noastră cu calde cuvinte de felicitare și au fost alături de noi în cadrul tuturor evenimentelor festive organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de Creație a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Fiți alături de noi, fiindcă mai urmează evenimente interesante.