24 ianuarie – sărbătorit prin prisma spectacolul “Casa de pe graniță”

15 Februarie 2021
În fiecare an, pe 24 Ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, trupa Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Iași împreună cu spectatorii săi primeau cu emoție familia Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe scena Sălii Mari.  

Spectacolele aduse în cadrul binecunoscutului turneu anual au fost mereu cu intrare liberă pentru spectatori și au primit numeroase aplauze.

Anul acesta, deoarece restricțiile actuale nu permit deplasarea trupei la Iași, producția Naționalului din Chișinău, „Casa de pe graniță” de Sławomir Mrożek, poate fi văzută pe pagina de Facebook și canalul de Youtube), duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 19:00.

„Casa de pe graniţă” e o profeţie a lui Sławomir Mrożek, profeţie  absurdă,  periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamităţi, de refugiați și de sinistrați. «Mă înăbuş în această lume a strălucirii false și a minciunii, unde nu există oameni, ci manechine, nu suflete, ci aparențe. Nu există nici credinţă şi nici spirit adevărat, doar simboluri și semne exterioare ale spiritului și credinței», scria Mrożek. O data în plus Teatrul își confirmă vocația de spațiu al rezistenței și al libertății, mijloc de exercitare al spiritului critic și curajul civic”, mărturisește Larisa Turea, critic de teatru, secretar literar Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.