Spectacolul-lectură „Basarabie...în lacrimi”

Luni, 26 octombrie, ora 18:00 în sala mică „Valeriu Cupcea” TNME s-a desfăşurat al patrulea spectacol din cadrul ATELIERULUI DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ ediţia 2020, SPECTACOLUL-LECTURĂ “Basarabie... în lacrimi de NINA GONȚA, regie - NELLY COZARU. Din distribuție au făcut parte: Ioana – T. MARDARI, Petru – C. IPATI, Veta - N. COZAR, Victor – I. JITAR, Iacob, Vasile – V. ZORILĂ, Axinia – T. SAENC, Ileana – A. BUNESCU , Ițîc, soldatul român, autorul, – A. LEANCĂ, Izea – V. UNTILĂ.
 
NINA GONȚA, poet, romancieră, dramaturg, traducătoare. Născută în satul Pănăşeşti, Străşeni, Republica Moldova, absolventă a Facultăţii de Biblioteconomie şi Bibliografie USM, autoarea s-a repatriat în România în anul 2000. Este o prezență activă în presa de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, membru-fondator și președinte onorific al Cenaclului literar-artistic IA ȘI SCRIE din Iași. Proza de debut În căutarea bărbatului ideal, 2012; a fost de bun augur, fiind urmată anual de câte una sau mai multe apariții editoriale din care cităm doar câteva: romanul Ioana, 2013; culegerea de eseuri Întâmplări şi gânduri, 2013; volumul de povestiri Mestecând în cratiţă, 2014; Dor... de Basarabia, 2014; volumele de versuri Toamna îndrăgostită și Trăiri, 2015; proza scurtă Secvențe existențiale, 2019; Jurnalul unei bătrâne pe timp de covid-19, 2020. Piesa Basarabie...în lacrimi a fost distinsă cu Premiul I, secțiunea Dramaturgie, la Festivalul-Concurs de Literatură „A.Macedonski”, 2018, București.
NELLY COZARU, Maestru în Artă, actriţă, regizor, profesor universitar la AMTAP, directoarea teatrului independent Teatrul Studio Master Class. Figură proeminentă în mișcarea teatrală din Republica Moldova, apreciată, în special, pentru originalitatea spectacolelor, marcate frecvent de semnul inovației, al curajului, al provocării, stârnind agitația publicului prin temele tabu – teme preferate ale regizoarei: de exemplu în 2007, spectacolul Monoloagele Vaginului de Eve Ensler (spectacol cu „o putere copleșitoare de sugestie, în care alternanța jocului strălucit al actrițelor cu proiecțiile video creau un efect irezistebil de emoționant, uneori comic și dramatic, în cele din urmă” - citat din cronici). Catalizoateare de idei inovatoare și proiecte de creație, în special pentru generația tânără de actori (Puterea cuvântului, 2011; Logos, 2012; Personajul shakespearian BUFONUL, 2012; Arta actorului, Canto, Expresie corporală, 2013; Physikal Story- Telling, 2019; Vorbim corporal, 2020), se distinge prin originalitatea viziunii scenice (Edith Piaf - femeia care a iubit..., Maria Tănase: Aș muri – moartea nu-mi vine… la care a semnat și dramatizarea, Dragă doamnă profesoară - traducerea și adaptarea după L.Razumovscaia, Cutia Pandorei de K. Thuróczy, Jurnalul Annei Frank). Are o bogată experiență de colaborare cu dramaturgii autohtoni, realizând spectacole-lectură cu texte de N. Negru, I.Nechit, D.Crudu, N. Rusu, I.Sapdaru, C. Mânăscurtă.

Evenimentul a putut fi vizionat online, fiind transmis în direct pe pagina de facebook a TNME.

Vă mulţumim că aţi fost alături de noi pe parcursul acestor spectacole-lectură şi vă îndemnăm să fiţi cu ochii pe noi, întrucât mai urmează şi alte spectacole.