DOSARELE SIBERIEI la Cahul

Marți, 22 octombrie  spectacolul „Dosarele Siberiei” a fost jucat pe scena Palatului Culturii „N. Botgros” la Cahul, în cadrul Festivalului „Teatru fără frontiere”, organizat de Teatrul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Accesul la eveniment a fost liber, desfășurarea acestuia fiind posibilă datorită suportului acordat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Amintim că spectacolul este realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu- Cemârtan și ale lui Ion Moraru.

„Exact cu 70 de ani în urmă au avut loc cele mai groaznice deportări în Basarabia și, probabil, ecoul acestui eveniment tragic a fost adus spre spectator. Și le-a reușit celor de la TNME să țină în acordare sala, adică spectatorii: cei mai în vârsta își aminteau de acele vremuri, iar generația mai tânără încearcă să-și imagineze ororile acelor timpuri neclare și lipsite de orice logică. De ce ar trebui deportați niște gospodari? De ce ar trebui rupte de la vatra lor mamele cu prunci în brațe sau bătrâni? Nimeni nu va putea răspunde la aceste întrebări, însă spectatorii, care au prins un loc la premieră, au înțeles un lucru: bolșevicii, comuniștii, socialiștii sunt roșii și vor sânge, vor durere și suferință. Și asta au făcut și fac în continuare.
Spectacolul „Dosarele Siberiei” o realizare după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu-Cemartan și ale lui Ion Moraru, în regia maestrului Petru Hadârcă este un examen al memoriei colective în amintirea celor duși de acasă: chinuiți și umiliți de regimul comunist în „Siberii de gheață’’. Cei care au reușit să se întoarcă erau străini în satul lor și mulți dintre ei n-au mai avut dreptul să calce pragul casei părintești. Gulagul sovietic nu este un termen, este viața unor oameni osândiți și mutilați fără drept la apel.”

Alexandra TĂNASE, ziarul „Timpul”

Scenariul: Petru Hadârcă, Mariana Onceanu
Regia: Petru Hadârcă
Durata: 2h 15 min.

Vă așteptăm cu mare drag și la alte spectacole care vopr fi prezentate în localitățile din Republicii Moldova, în cadrul proiectului susținut de ambasada SUA în Republica Moldova!