Montarea spectacolului “Balamucul Vesel” de S. T. Burke în regia lui Petru Hadârcă, reflectată de TV Moldova

În debutul spectacolului vedem scene cu luptătorii sinceri pentru idealurile naţionale, dar şi politicienii manipulatori, securişti și poliţişti bătăuşi. Regizorul Petru Hadârcă a ales să exprime această simbioză dură a realităţilor de la noi - prin mişcarea plastică corporală a actorilor, diriguiţi de maestrul Dumitru Tanmoşan. 

În 2012 Petru Hadârcă a montat un spectacol radiofonic la Radio Moldova, care s-a învrednicit de premiul pentru regie, a fost apreciat de ascultători, iar unii l-au numit „Balamucul vesel al revoluţiilor moldave”.

„Noi suntem manipulaţi de-a lungul anilor, de-a lungul istoriei, de fiecare dată ni s-au spălat creierii, apoi am avut de suferit. De fiecare dată încercăm să tragem învăţăminte şi niciodată nu învăţăm”, a afirmat regizorul spectacolului, director al TNME, Petru Hadârcă.

„E şi comedie, e şi tragedie, e multă mişcare, dans, o lucrare foarte dinamică cu foarte multă informaţie. E realitate noastră, e şi o farsă prin care am trecut noi”, a spus actrița TNME, Silvia Luca.

Actorul Ion Mocanu spune că se regăseşte în această piesă. „Sunt unul din personajele acestei piese în viaţă, pentru că eu am participat la toate evenimentele, nu dormeam nopţile, stăteam acolo în Piaţa ceea, în orăşelul libertăţii şi acum, după nişte ani, ne dăm seama că am fost manipulaţi, că cineva şi-a făcut interesele”, a menționat actorul.

În timp ce unele colective teatrale se află încă în vacanţă, actorii de la TNME s-au avântat în repetiţii. „De azi am revenit, am început repetiţiile la început de an, dorim să fie plin de bucurii, dar acest „Balamuc” nu e chiar vesel că e despre realităţi”, a specificat actorul TNME, Valentin Zorilă.

„Sperăm ca acest „Balamuc vesel” să aibă o viaţă lungă şi să călătorească, aşa cum au făcut anul trecut şi alte spectacole de la Teatrul Mihai Eminescu”, a afirmat actorul TNME, Alexandru Pleșca.

Spectacolul se înscrie în suita manifestaţiilor consacrate Centenarului Unirii. „De Ziua Unirii principatelor, pe 24 şi 25 ianuarie, vom juca pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi pe 27-28 ianuarie pe scena Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti”, a precizat directorul TNME, Petru Hadârcă.
Înainte de a merge în turneu în România, „Balamucul vesel” va fi jucat în premieră pe 20 ianuarie la Chişinău

Sursa: 

https://www.trm.md/ro/cultura/actorii-tnme-in-repeti-tii-pentru-premiera...