SPECTACOL

LECȚIA - Sibiu

de Eugène Ionesco

TEATRUL NAŢIONAL „RADU STANCA”, SIBIU

regia: Mihai Măniuțiu

durata: 1 oră și 20 de minute

Sala mare

 

CU:

Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Florentina Țilea, Mariana Mihu, Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár,Iulia Popa, Ioana Cosma, Serenela Mureșan, Veronica Popescu, Cristina Ragos, Maria Soilică, Cristina Stoleriu,

Gabriela Pîrlițeanu, Alexandra Șerban, Codruța Vasiu.

Adaptare/dramatizare: Anca Măniuțiu; scenografia: Adrian Damian;

decor: Adrian Damian; costume: Irina Moscu;

coregrafia: Andrea Gavriliu; muzica originală: Șerban Ursachi.

După 21 de ani, regizorul Mihai Măniuțiu se reîntoarce la una dintre cele mai fascinante piese ale lui Eugène Ionesco, Lecția. Dacă instrumentul marelui dramaturg este mascarea neobișnuitului în banal – o lecție de aritmetică care duce la una de filologie și una de filologie care conduce la... crimă, Mihai Măniuțiu operează aritmetica surprizei și tensiunii până aproape de final.

„Știm că este o piesă despre manipulare, seducție, orori, robotizare… însă vom afla mai mult despre felul în care civilizația „evoluează” în colțuri mai îndepărtate sau apropiate ale lumii și mai ales cum „operează” civilizația în noi.
Lecția e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase– în sensul că este structurat ca să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, act politic țintind dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie.“ (Mihai Măniuțiu)

 

Roluri