La Chișinău a fost marcată Ziua Mondială a Teatrului

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a marcat astăzi Ziua Mondială a Teatrului și cea a Unirii Basarabiei cu România într-un mod special, informează MOLDPRES. În această zi, a fost dat start acțiunilor de sărbătorire a jubileului de un secol al Teatrului Național (fondat la 6 octombrie 1921). De asemenea, au fost lansate două volume concludente: catalogul ”Eugeniu Ureche. Teatrul nu se termina niciodată”, precum și albumul de bilanț ”Teatrul care ne unește, cronică ilustrată a celor 4 ediții ale Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău”, ediții îngrijite de Petru Hadârcă.

În debutul manifestării, directorul instituției, Petru Hadârcă, a menționat că a scris cu dragoste aceste cărți. ”Teatrul este o emoție de o clipă. Aceste două volume sunt un motto de luptă împotriva uitării teatrului. Eugeniu Ureche este mândria Teatrului Național. Acum doi ani, când am organizat o expoziție de artă plastică și l-am omagiat la 100 de ani de la naștere, am rugat familia lui să ne pună la dispoziție arhiva și am hotărât să facem un album. Am avut norocul să lucrez cu Eugeniu Ureche la câteva spectacole radiofonice. A fost vocea de aur a Radioului. El m-a învățat să îmblânzesc microfonul”, a subliniat Petru Hadârcă.

La rândul său, secretarul literar al instituției, criticul de teatru Larisa Turea a afirmat că, potrivit unui regizor cubanez, teatrul este un exercițiu al libertății, iar în cazul nostru și un bastion al limbii române, cel care a fost o baricadă de luptă pentru emanciparea națională.

”Am editat două cărți minunate despre teatru. Prima este un omagiu adus lui Eugeniu Ureche, cel care a fost piatra de temelie a teatrului nostru național, pentru că a activat în Teatrul Național și în perioada interbelică, și mai târziu, în noua formulă a Teatrului Academic de Stat ”A.S. Pușkin”. A doua carte, ”Teatrul care ne unește”, este o cronică ilustrată a anilor de la urmă care au fost foarte frumoși, pentru că în 2014 s-a lansat Reuniunea Teatrelor Naționale la Chișinău cu un festival care aduce cele mai bune spectacole din arealul românesc pe scena noastră, oferă publicului spectator din R. Moldova să se întâlnească cu mari spectacole, spectacole pe care nici publicul bucureștean nu are ocazia atât de des să le vadă”, a constatat Larisa Turea.

Printre oaspeții evenimentului au fost secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, senatorul român Titus Corlățean, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, și directorul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași, Cristian Hadji-Culea.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a adus un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. De asemenea, oficialul a adus sincere mulțumiri Guvernului României, Ambasadei României la Chișinău, Institutului Cultural Român, pentru faptul că susțin constant Reuniunea Teatrelor Naționale.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, când s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris.

Primul teatru dramatic de repertoriu, cu trupă permanentă, a fost Teatrul Național, înființat la Chișinău în 1921, care a promovat marile creații ale dramaturgiei universale și a ținut societatea basarabeană la curent cu viața cultural-spirituală și mișcarea teatrală europeană. Actualmente, în R. Moldova sunt atestate 19 teatre profesioniste, în care activează circa 1570 de actori.

Nicolae Roibu, MOLDRES