INSULTAȚI.BELARUS(IA) spectacol-lectură. EVENIMENT ONLINE

Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tnmemd/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/tnmemd/public_html/includes/common.inc).

Dragi spectatori, astăzi 19 noiembrie, ora 18:00 vă așteptăm la spectacolul-lectură "INSULTAȚI. BELARUS(IA)" de Andrei Kureicik, regie Luminița Țâcu. 

EVENIMENT ONLINE - transmisiune în direct din sala de spectacole TNME. Pentru a urmări evenimentul vă puteți conecta aici: https://www.facebook.com/watch/live/?v=418964652459699&ref=watch_permalink

Pentru a asigura calitatea transmisiunii avem suportul tehnic de la "SYMBOL MEDIA".

Evenimentul se desfășoară respectând normele de protecție: distanța fizică și purtarea măștii de protecție. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. (rezervări la numărul de tel 022 22 11 77). Durata spectacolului este de 1 h 30. 
 

NSULTAȚI. BELARUS(IA) este un manifest în numele libertății și demnității umane. Drama INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, scrisă pe urme fierbinți, în baza declarațiilor oficiale și materialelor filmate de martori oculari apărute pe rețelele de socializare, făcută publică la 9 septembrie, la o lună de la începutul protestelor pașnice din Belarus, aduce în prim plan vocea oamenilor revoltați, răniți, umiliți și torturați de un regim pe care nu-l mai pot suporta, vocile victimelor se împletesc cu vocile torționarilor și a decidenților politici care și-au asmuțit dulăii-forțelor de ordine împotriva oamenilor pașnici.
„De ce e în stare un om în numele iubirii? Dar al urii?” - este întrebarea cheie a personajelor din INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik. Răspunsul e sugerat de cântecul-manifest vociferat de manifestanții pașnici din Belarus, care rezistă timp de trei luni de proteste pașnice neîntrerupte: „Iubirea învinge, Iubirea nu moare - Acesta e ultimul vers! După furtună apare un soare Ce naște un nou univers!”
Piesa a fost tradusă în mai multe limbi și prezentată pe scena Teatrului Dramatic Regal din Stockholm, Teatrului Liber din Belarus, aflat în exil în Marea Britanie, Arlekin Players Theatre și Cherry Orchard Festival, Teatrul Dramatyczny, Varșovia, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, ș.a.
„De ce e în stare un om în numele iubirii? Dar al urii?” - este și întrebarea noastră a tuturor, artiști și public deopotrivă. În numele iubirii și libertății, și demnității umane, artiștii sunt solidari cu oamenii pașnici din Belarus, cu actorii, persecutați pentru convingerile lor, de la Teatrele din Belarus închise din ordin politic.
Raportorii OSCE bat alarma, este „deosebit de îngrijorător că nimeni nu a fost tras la răspundere în legătură cu cazurile bine-documentate de tortură și rele tratamente aplicate de forțele de securitate disidenței politice, ceea ce confirmă acuzațiile de impunitate generală, datorată inclusiv absenței judecății drepte în cazuri politice”.
Raportul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prezentat pe 5 noiembrie Consiliului Permanent afirmă că are „dovezi copleșitoare” că rezultatele alegerilor prezidențiale de la 9 august din Belarus au fost falsificate și că forțele de securitate au comis violări „sistematice” ale drepturilor omului ca răspuns la demonstrațiile pașnice provocate de scrutin.

Vă așteptăm.