24 ianuarie - sărbătorit prin prisma spectacolul "Casa de pe graniță"

Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/tnmemd/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/tnmemd/public_html/includes/common.inc).

În fiecare an, pe 24 Ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, trupa Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași împreună cu spectatorii săi primeau cu emoție familia Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe scena Sălii Mari. Spectacolele aduse în cadrul binecunoscutului turneu anual au fost mereu cu intrare liberă pentru spectatori și au primit numeroase aplauze.

Anul acesta, deoarece restricțiile actuale nu permit deplasarea trupei la Iași, producția Naționalului din Chișinău, „Casa de pe graniță” de Sławomir Mrożek, poate fi văzută pe pagina de Facebook și canalul de Youtube), duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 19:00.

„«Casa de pe graniţă» e o profeţie a lui Sławomir Mrożek, profeţie  absurdă,  periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamităţi, de refugiați și de sinistrați. «Mă înăbuş în această lume a strălucirii false și a minciunii, unde nu există oameni, ci manechine, nu suflete, ci aparențe. Nu există nici credinţă şi nici spirit adevărat, doar simboluri și semne exterioare ale spiritului și credinței», scria Mrożek. O data în plus Teatrul își confirmă vocația de spațiu al rezistenței și al libertății, mijloc de exercitare al spiritului critic și curajul civic”, mărturisește Larisa Turea, critic de teatru, secretar literar Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.